• .

  • .

  • .

  • .

  • .

Beneficiile Programului

 

Desi în Craiova avem anual aprox o mie de absolventi de profil economic si juridic, putini dintre acestia îsi gasesc un loc de munca în domeniu. Explicatia acestui fenomen, inaintata in unele documente programatice: neconcordanta intre cerintele angajatorilor (din ce in ce mai complexe) si nivelul competentelor dobandite de studenti pe parcursul scolarizarii. Ca atare, prin activitatile proiectului dorim sa realizam o armonizare a cerintelor angajatorilor cu competentele si continutul curriculei, cu efecte benefice atat pentru studenti, cat si pentru mediul economic.

Cerintele angajatorilor privind experienta practica sunt un obstacol pentru absolventi, lipsa unor parteneri constanti de practica (intreprinderi, institutii) face dificila fixarea cunostintelor primite de catre studenti, mai ales din cauza gradului ridicat de dificultate si de abstractizare al notiunilor economice. Necunoasterea realitatilor din cadrul unui loc de munca, lipsa contactului cu potentialii angajatori ii fac nesiguri pe studenti in privinta pregatirii lor profesionale si a capacitatii de a face fata provocarilor unui loc de munca. De aici rezulta un aspect de valoare adaugata a proiectului: deoarece nu exista activitati de practica sustinute si de impact la nivelul facultatilor de economie si drept, dorim sa venim astfel in sprijinul acestora si sa completam eforturile lor de acoperire.

O alta problema comuna a studentilor de la facultatile economice a fost imposibilitatea de a face practica pe cont propriu, din cauza orarului incarcat si a pauzelor dispuse inegal in cursul zilelor de sudiu, fapt ce ar ingreuna frecventarea zilnica a unui cadru organizat de practica. Faptul ca orarul stagiului de practica va fi realizat de tutorii din intreprinderi impreuna cu coordonatorii de practica (cadrele didactice), va facilita armonizarea programului de invatare cu cel de practica la potentialul loc de munca, fara a impiedica pezenta tinerilor la cursuri. Conventia-cadru stipuleaza si rigorile de desfasurare ale stagiului.

Prin problemele noi abordate (sanatate si securitatea muncii), prin deprinderea unor abilitati de comunicare la locul de munca, a unor proceduri concrete de lucru prin activitatile din intreprinderea simulata, prin verificarea aplicabilitatii cunostintelor teoretice insusite in facultate, finantarea FSE acordata proiectului conduce la cresterea relevantei calificarii studentilor fata de dinamica pietei muncii si fata de realitatile acesteia. 

Prin organizarea stagiilor de pregatire practica prevazute ca obligatorii in planul de invatamant, pentru 470 de studenti si aplicarea interactiva si inovatoare a cunostintelor intr-o Intreprindere Simulata (pt alti 30 de studenti), contribuim la cresterea numarului de persoane din grupul tinta care beneficiaza de formare profesionala initiala fata de perioada anterioara.